Ana Arı Yetiştiriciliği, Arıcılık

Muğla Ana Arısı ve Özellikleri

Ülkemizde bir çok yörede ve bölgede farklı arı ırkları bulunmaktadır. Şimdi yazımızda muğla arısı ve muğla ana arısı hakkında gerekli bilgiler verip bu arıyı tanıyacağız. Muğla İli Arı yetiştiricileri Birliğinin ıslah çalışması sonucunda elde edilen bulgulara göre Amerikan Yavru Çürüklüğüne karşı dirençli olduğu görülmüştür. Genel olarak hırçındır fakat nektar akışının iyi olduğu zamanlarda oldukça sakindir. Kuluçka üretim etkinliği sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde diğer arı ırklarına göre daha yüksektir. Oğul verme eğilimi yüksek olmasına rağmen yine kontrol altında tutulabilir.

Özellikleri

Muğla arı ekotipi, yayılma alanı olarak Güney Batı Anadolu’da Muğla ili geneli yayılım alanı olarak bilinir. Karın kısmı geniştir. Kitin rengi koyu olup, skutellum rengi siyahtır. Karın bantları koyu turuncu renginden koyu gri renge kadar değişmektedir. Kıl örtüsü tomentum indeks değeri oldukça geniştir. İşçi arıların ve erken arılarının kıl rengi siyahtır. Dil uzunluğu 6.48 mm ve 6.65 mm aralığındadır. Yayılım gösterdiği bölgelerde kışlama yeteneği yüksektir. Şaşırma ve yağmacılık eğilimi düşük, uçuş etkinliği yüksektir. Koloni popülasyon gelişimi, polen toplama ve biriktirme oranı yüksektir. Elverişsiz kurak iklim koşullarına uyumludur.

Muğla Arısı, alt tür/ekotip olduğu konusunda yaklaşımlar vardır. Çalışkan, bal verimi ve kışlama yeteneği yüksektir. Rengi esmerden koyu sarıya kadar değişmektedir. Ana arı sonbahara kadar yumurtlayarak sonbahardaki çam balı için yüksek popülasyon oluştururlar.

muğla arısı islah alanıNerede Yaşar

Güney batı anadolu olup, Muğla ili ve çevresinde aktif yayılma alanıdır.

36 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

S.a hocam Niğde bölgesinde Muğla melezi uygunmudur tşk ederim

Merhaba,biz istanbul da arıcılık yapmaya başladık. Bize Muğla dan, fethiyeden de olabilir arı geldi. fakat şimdi arıcılık yapan bir kişiyle tesadüfen bir sohbetim oldu,muğla fethiye arısı bal yapmaz. arıcılar arıları çoğalsın diye muğla fethiye arısı tercih ederler dedi. doğru mu bu bilgi acaba?

Sağolun,teşekkürler

Manisa Demircide rakımı 1400 civarı yüksek bir ilçede yaşıyorum en uygun ırk nedir?

Aydın’ da hangi ırkı önerirsiniz?

Izmirde hangi ırkı onerirsiniz

Antalya kaş için hangi ırklar uygundur…

Hocam Antalya Kaş’ta hangi ırklarla çalışmak uygun olur?

Bende muğla arısı var 2 çıta bölüp başka kovana anadolu ana arısı versek olurmu

Afyonkarahisar çevresinde hangi tür arı ile çalışma yapmalıyım..

karniyol anadolu kafkas 🙂

Bana muğla ırkı ana arı lazım hocam

Muğla ana arı almak istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz acaba?

Mugla arısı kestanede ne kadar verimli olur?

Ben Hatay’da arıcılık yapmaktayım. Bu bölgeye uygun olacağını düşündüğüm Muğla arısı ile çalışmak istiyorum. Sizden tedarik etmemiz mümkün müdür? Teşekkürler. Kolay gelsin.

herkese selamlar bereketli sezonlar. afyon çay bölgesinde hobi olarak arıcılığa başladım üç kovan muğla ırkı arım var ancak arılarım çok hırçın sakinleştirmek için öneriniz varmı

osmaniye kadirli bölgesinde hangi arı ırkını tavsiye edersiniz

Manisa Alaşehir ilçesinde arıcılık yapmak istiyorum hangi ırkı önerirsiniz

Manisa Alaşehir bölgesinde arıcılık için uygun olan ırk muğla arısı olabilirmi