Kraliçe Arı Nedir ve Nasıl Olur

0
424

Kraliçe Arı diğer adı ile Ana Arı

Kraliçe arı olarak ifade ettiğimiz ana arı veya arı beyi diye tabir edilen bu canlı bir koloniyi ayakta tutan en önemli canlıdır. Yani arı neslinin devamını sağlayan arıya biz kraliçe arı demekteyiz. Bu arı, yumurta atması için daha öncesinden bir erkek arı ile çiftleşmesi gerekmektedir ve çiftleşen kraliçe arı ise ortalama 4-5 yıl yumurta atmaktadır. Ama teknik arıcılıkta ise ana arının 2-3 yılda bir değiştirilmesi verimlilik açısından önemlidir.

Kraliçe arı bir arı kovanının annesidir eğer anne yoksa yavruları dağılır ve söner gider. İşçi arıların çalışması ana arının kovan içindeki etkinliğine bağlı olarak çalışırlar. Eğer ana arı kovan içinde hareketli ve verimli ise diğer işçi arılarda ona bakarak daha fazla çalışır ve doğadan daha fazla bal ve yiyecek getirmeye çalışır.

kraliçe arı resim

Kraliçe Arı Üretimi

Kraliçe Arı Üretimi; Kraliçe arının üretilmesinin bir kaç yolu vardır. Arıcı kendi teknik ve yöntemleri ile üretebilir yada arı kovanındaki işçi arıları içgüdüsel olarak ana arıyı değiştirebilir. Kovan içerisinde kraliçe arı yaşlı ve yumurta atmıyorsa işçi arılar yeni ana arının oluşması için çalışmalara başlarlar. İşçi arılar yine eski kraliçe arının atmış olduğu yumurtalardan herhangi birisine özel ilgi ve yoğun arı sütü ile beslediği zaman o gözdeki işçi arı daha büyük ve geniş olmaktadır. Bu şekilde olan arı ise doğduğu zaman kraliçe arı olmaktadır. Bu şekilde doğan kraliçe arı eski ve yaşlı ana arıyı kendi iğnesi ile öldürüp kovanın hakimiyetinin kendi olduğunu belirtir. Yada eski ana arı kovanın bir kısım arısını alarak yani oğul verme yöntemi ile kovanı terk ederek gidebilirler.

kraliçe arı memesi
kraliçe arı memesi

Kraliçe Arını Çiftleşmesi; Kraliçe arı olarak doğan ana arı memesinden çıktıktan bir kaç gün sonra dışarıya çıkar ve bunun çıktığını anlayan diğer erkek arılar ise bu kraliçe arının peşine düşerler. Ortalama 10-15 erkek arı kıyasıya yarış yaparak en güçlü ve hızlı olan erkek arı bu kraliçe arı ile çiftleşir. Çiftleşmeden dönen arı beyi kovan önünü gelip erkek arının penisini çıkardıktan sonra kovanın içine girer. Ortalama 2-3 yıl çok verimli bir şekilde yumurta atar. 3-4. yıllarda ise kovanın veriminin düşmemesi için ana arı değişimi yapmak gerekir.

Sonuç itibari ile kraliçe arı diğer adı ana arı yada arı beyi aynı ifadedir. O yüzden dolayı yukarıdaki yazıda üç adet terim kullandığımızdan dolayı kafanızı karıştırmasın. Kraliçe arı üzerine HD olarak çekilmiş olan videoyu mutlaka izleyin.

*Aşağıdaki izleyeceğiniz video hakkında şöyle bir açıklama yapmamız gerekir. Bu şekilde aldığımız ana arılar arı oğulunun içinde alınmıştır. Bir evin çatısına giren arıları alırken içinde çıkan ana arıları bu şekilde ayırdık ve koloninin tekrar oğul vermesini engellemek zorundaydık. Arıcılıkta bu durumlar olabiliyor bundan dolayı da arıları zevkine yapmadık herhangi bir yanlışlık anlaşılmaya sebep olsun istemeyiz.

Kraliçe Arı Nasıl Olur?
Ana arı diğer işçi arılara göre daha büyük ve iri olur aynı zamanda boyut olarak diğer arılara göre uzun olmaktadır. Bu boyutu ile diğer arıları açık farkla kendini göstermektedir. Kraliçe arıyı sakın erkek arılar ile karıştırmayın. Çünkü erke arılarda diğer işçi arılara göre iri olur ama uzun değildir aynı zamanda iri ve kısa bir yapısı vardır. Lakin, ana arı ise daha uzun ve endamlı bir görüntüsü vardır. Bundan dolayı fark edilmesi kolay olmaktadır.

Ana arı memesi de yukarıda resmini de paylaştığımız gibi uzun ve parmak gibi yukarıdan aşağıya doğru uzun bir şekli vardır. Onun içinde 16 günde çıkarak bir kaç gün sonra uçma uçuşuna çıkarak daha sonra ortalama 1 hafta gibi bir sürede yumurta atar. Bundan dolayı arı kolonisinin geleceği ana arıya yani kraliçe arıya bağlıdır. Yine kraliçe arı ile ilgili sorularınız olur lütfen yorumlar kısmından bizlere iletmeniz durumunda gün içerisinde cevap vermekteyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz