Ana Arı Üretimi, Ana Arılar

Kafkas Ana Arısı ve Özellikleri

kafkas ana arı resmi

Burada kafkas arısından bahsederken, kafkas ana arısından da bahsetmiş oluyoruz. Kafkas arısı diye kullandığımız ibareler aynı zamanda kafkas ana arısı hakkında bilgileri içermektedir. Bu şekilde ön bilgiyi vermekteki amacımız arıcılığı bilmeyenler içindir. Kafkas arısı ile kafkas ana arı farklı mı sorusu olmasın. Bir arının doğurganlık özelliği olunca ana arı, olmayınca işçi arı oluyor. Kolonini üremesini ve çoğalmasını sağlayan ana arılardır.

Kafkas arısı, dünyada yetiştirilen ve ekonomik değere haiz olan 4 önemli arı ırkından birisidir. Bundan dolayı ülkemizde değeri ve kıymeti bilinen arı ırkıdır.

Kafkas ana arı üretimi nerede yapılıyor?

Kafkas arısının damızlık bölgesi olarak ülkemizde iki yer vardır. Ardahan ili Posof ilçesi ile Artvin ilinde bulunan Macehal bölgesidir. Bu iki nokta dışında üretimi yapılan bütün yerler kafkas arısının melezi (f1’i) olmaktadır. Melez konusunu detaylı olarak tekrar açıklayacağız. Artvin ve Ardahan ilinde bulunan bu noktalarda kafkas arısının gen merkez olarak kabul edilmiştir. Devlet tarafından yasal kanunlar çerçevesinde korunmaktadır. Bu bölgelere dışarıdan arı girişi yasak olup, dışarıya çıkışına izin vardır.

Posof ilçesinde ortalama 6000 adet arılı kovan bulunmakta olup, burada arıcılığı yaklaşık 100-150 aile tarafından ana arı üretimi yapılmaktadır. Burada üretimi yapılan kafkas ana arılar ülkenin farklı noktalarına gönderilmektedir. Macehal bölgesinde ise ortalama 2400 koloni ile ana arı üretimine katkıda bulunmaktadır. 1900 adet ise özel kafkas ırkı olarak kayıt altın alanına koloni varlığı vardır. Kafkas ana arı üretimi Posof ilçesi ile Macehal bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Bu iki noktada üretimi yapılan ana arılar kargo vasıtası ile ülkemizin farklı noktalarına gönderilmektedir. Bir altta paylaştığımız resimler Macehal bölgesine aittir.

Bölge arıcıları tarafından Macehal bölgesinde üretilen ana arıya “Macehal ana arı” veya Posof ilçesinde üretilen ana arıye ise “Posof ana arı” gibi ifadeler kullanılmaktadır. Yerel üreticiler ana arıların satışını yaparken ve ana arıların tanıtımı konusunda böyle ibareler kullanmaktadır. Aşağıda paylaştığımız video Posof ilçesine aittir.

Özellikleri:

Dış Görünüşü: (Morfolojik Özellikleri)

Diğer arı ırklarına göre daha iridirler. Yeni gözden çıkan işçi arının ağırlığı 70-80 mg’dır. Kitin esmer renktedir. Geçit formlarının ilk abdomen halkasındaki iki adet kahverengi leke bulunur. Dağlık bölgelerde ve yüksek rakımlı yörelerde kafkas arısının tüm abdomen halkaları siyahtır. Dil uzunlukları 6.6 – 7.25 mm’dir. Hatta bazı ölçümlerde 7.5 mm olduğu bilinmektedir.

Koloni Davranışları: (Fizyolojik Özellikleri)

Uysaldır, hırçın ve sokucu değildir. Sonbaharda küçük bir delik hariç, uçuş deliğinin diğer kısımlarını propolis perdesi ile kapatır.

Kafkas arısı; kafkasların dağlık bölgelerinde yetişmektedir. Kafkas ana arısı aynı zamanda dağ arısı olarak da adlandırılan kafkas arısı, soğuk kış iklimlerinde başarılı ve dünyada iki önemli ırktan birisi olması ile hep kendinden söz ettirir. Yukarıda belirttiğimiz üzere ülkemizde izole olarak yetişme alanlarını ve durumlarını açıkladık. Şimdi de kafkas arısının özelliklerine derinlemesine bakalım.

1) Uysallıkları ve petek üzerindeki sakinlikleri bu ırkın en tipik özellikleridir. Kafkas ana arısının yavru verimleri yüksektir ve koloni olarak kuvvetli aileler meydana getirirler. Fakat en kuvvetli oldukları zaman yaz ortasıdır. Oğul verme meyilleri zayıftır. Kafkas arısı propolisi çok kullanırlar ve neredeyse kovanın her yerine propolis bulaştırırlar.

2) Kafkas arısı adından anlaşılacağı üzere yüksek rakımlı bölgelerin arısıdır. Kafkas arısı şekil olarak, büyüklük ve kıl örtüsü bakımından karniyol arısına benzemektedir. Kitin rengi koyudur olan ama birinci karın halkası üzerinde kahverengi noktaları görülmektedir. Kafkas ırkı, bilinen arı ırkları içinde en uzun dile sahip olan ırktır. Bu yüzden yüksek rakımlı yerlerde bulunan dağ çiçeklerinin özüne ulaşmasında daha etkindir.

Kafkas Arısı 5

3) Kafkas ana arı iyi bir yavru yetiştiricisidir. Kuvvetli koloniler oluştururlar. Kıştan zayıf çıkar, ilkbahar basında gelişme çok erken başlar ve düzenli bir şekilde sezonda ilerler. Koloninin gelişme sürecinde ana arı bir günde ortalama olarak 1100 – 1500 yumurta atabilir. Mumlar üzerinden yani petekler üzerinde sessiz bir şekilde dolaşırlar. Kontrol için çerçeveleri çıkardığımız zaman bile arılar yine günlük çalışmalarına devam ederler. Genel olarak uysal olup, hırçın ve sokucu değildir. Çok düzgün petek yapar ve güzel bal sırrı örerler. Petek gözleri koyu renk tonundadır. Balı ilk önce kuluçkalığa, sonra da ballığa yani kata depolar. Güçlü bir nektar ve yiyecek toplama yeteneğine sahiptir.

4) Kafkas arısı fazla bal yapar ve yavru gözlerine yakın bal stoğu yapar. Yeni yiyecek kaynağı aramada çok başarılı olup ve bir sezon boyunca ihtiyacını doğadan bulur. Zengin nektar kaynaklarını çok iyi değerlendirir. Kıt kaynaklardan da yani kötü bir sezonda bile en ekonomik yararı sağlar.  Doğal oğul verme eğilimleri zayıftır. Araştırmalar normal şartlardaki kolonilerin %13’ünün oğul verdiğini göstermiştir. Uzun karlı ve kış şartlarında üstün kışlama yeteneğine sahiptir. Sonbaharda küçük bir delik hariç, uçuş deliğinin diğer kısımlarını propolis perdesi ile kapatır. Yiyecek depolarını çok iyi korur ve tutumlu kullanır.

5) Çok uslu olmalarına rağmen, dışardan gelen yağmacı arı yada diğer zararlılara karsı kovanlarını oldukça iyi korurlar. Kendilerini diğer arılara karşı korumada oldukça başarılıdırlar. Dağ arisi olarak da adlandırılan Kafkas arıları, kışı soğuk ve karlı iklimlerde başarılı, dünyadaki iki önemli arı ırkından birisidir. Diğer arı ırkı da karniyol arısı olarak bilinmektedir.

Kafkas Ana Arısının Olumsuz Özellikleri:

1) Yağmacılık eğilimleri fazladır ve yüzden arılıkta çalışırken hızlı olunması gerekir aynı zamanda çevrede bal yoku bırakılmamalı ve temizlenmelidir.

2) Propolis üretime yönelik çalışma yapmıyorsanız. Kovan içinde her yer propolis olacağı için biraz rahatsız edebilir. Propolisden dolayı neredeyse çerçeveleri yerinden çıkmayacak duruma gelebilir. Aşırı miktarda propolis getirerek sağa sola bulaştırırlar.

3) Diğer arı ırklarına göre gelişimi biraz geç olabilir. Çünkü soğuk iklim arısı olduğu için havaların ısınmasına bağlı olarak hareket eder ama mevsiminde güçlü bir koloni haline gelerek bal akımına kendini hazırlar.

Kafkas Ana Arısı Nerelerde Yaşar?

Kafkas arısı, ülkemizde Ardahan ilinin Posof ilçesi ile Artvin ilinin Macehal bölgesinde yaşamaktadır. Dünyada ise, ABD’nin kuzey eyaletlerinde, Kanada’da, Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinde, Rusya’nin hemen her yerinde, Çin’de, Mançurya ve Moğolistan’da, Orta Asya Cumhuriyetlerinde ve soğuk iklime sahip diğer bazı ülkelerde başarılı bir şekilde kullanılan önemli arı ırkıdır.

Melez yada f1 kafkas ana arı nedir?

Yukarıda yazmış olduğumuz iki nokta üretimi yapılan ana arılar damızlık ana arı olur. Bu noktadan almış olduğunuz ana arıyı ülkemizde farklı bir ile götürüp bu anadan birinci kuşak yavrular çıkarırsanız buna melez diğer adı ile f1 ana arı denilmektedir. Peki neden böyle oluyor diyebilirsiniz. Çünkü, damızlık bölgesinde bulunan bütün arılar kafkas arı olduğu için çiftleşme uçuşunda olan erkek arılarda kafkas olduğundan ortaya çıkan ana arı adayları da kafkas olmaktadır. Ama diğer türlü damızlık bölgesi dışında eğer üretim yapıyorsanız ve bulunduğunuz bu bölgede kafkas arısından başka arılar olduğu için siz ne kadar larva transferi ile aşılama yapsanız da bu ana arı adayı çiftleşme uçuşu için dışarıya çıkacak. Doğal olarak gökyüzünde hangi cins veya hangi türden erkek arı ırkı varsa onunla çiftleşecektir. Kısaca, çiftleştiği erkek arı belliyse damızlık, çiftleştiği erkek belli değilse melez ana arı diyebiliriz.

Örneğin, damızlık kafkas ana arıyı alıp üretimi için Sinop ilinin Dikmen ilçesine götürdünüz ve burada ana arı üretimi yapmaya kalktınız. İşte sizin burada üretmiş olduğunuz ana arı f1 kafkas ana arı oluyor. O zaman ana satın alırken melez ana arı mı almak lazım yoksa damızlık ana arı mı almak lazım sorusuna gelince; bölgenizin iklimi bilmeniz gerekmektedir. Damızlık kafkas ana arı üretimi yapılan bölge ile aynı yükseltide ve iklimde iseniz ve ana arı üretimi yapacaksanız damızlık kafkas ana arı  alabilirsiniz. Yoksa normal bal üretimi yönelik çalışma yapıyorsanız f1 ana arı satın alabilirsiniz.

Saf yada Damızlık Kafkas Ana Arı Nasıl Olur?

Bir arının saf yada damızlık olması için izole bir alanda devlet tarafından korunan bir bölgede üretimi yapılmasından elde edilen arılar saf diğer adı ile damızlık arı olmaktadır. Bunun dışındaki üretimi yapılan noktalarda ise melez yani f1 ana arı demek oluyor. Bu konuyu aşağıda anlatıyoruz. Ülkemizde ise izole olarak korunan ve kafkas arının üretimi için yapılmış olan Posof ve Macehal bölgesi vardır. Bu iki noktada üretimi yapılan bütün ana arılar damızlık statüsünde olmaktadır. Eğer damızlık kafkas ana arı almak istiyorsanız bu yerlerde üretim yapan arıcılardan temin etmeniz gerekiyor. Siz melez olarak ana arı almak istiyorsanız ülkemizin her yerinde bu üretim yapılmaktadır. Bulunduğu bölgede farklı ırklardan erkek arı olması o arının melez olduğunu gösterin. Anası bir, babası bir ise orjinal kafkas ana arı oluyor. Aşağıda paylaşmış olduğumuz resimler damızlık ana arıya aittir.

guest
455 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ali altinel
Ali altinel
23/04/2020 07:32

Kafkas sinopta olurmu rakım 550

Ahmet ocaloglu
Ahmet ocaloglu
30/01/2020 12:46

Ayrıca size sms te attım eğer sms i dikkatte alırsanız bunu dikkatte almayin

Ahmet ocaloglu
Ahmet ocaloglu
29/01/2020 21:59

Kolay gelsin ben sizden bir adet 8 cita katı ile birlikte karniyol ari siparişi vermiştim il olarak Elazig ilindeyim rakım da 1200 yazılarınızı ve kafkas ari cinsinin özelliklerini okuyunca vermiş olduğum ari cinsini rakimdan dolayi kafkas olarak değişmemin uygun olacagini dusundum mümkün mu acaba .Şimdiden tskler

Cemil
Cemil
08/10/2019 23:52

Kafkas kaç km kadar çıkar

Fikret metın
Fikret metın
13/05/2019 01:26

Bilecik in 663 rakımında kafkas aŕı ırkı caĺışırmı hangi arı ırkını secmeliğim

uğur nişancı
uğur nişancı
12/11/2018 20:32

tesekkür ederim ilginiz için 2019
sipariş en son ne zaman alacağim kovan miktarıni çoğaltabilmek gibi bir düsüncem varda

uğur nişancı
uğur nişancı
08/11/2018 18:28

2 kovan arı almak istiyorum bayburttan yaziyorum teslimat nerede yapiliyor kesinlikle bayburt merkezdemi yoksa yakin biryerdemi bayburttan baska siparişiniz olmasina gerek varmi sadece benim siparisim icinde geliniyormu

Abdullah
Abdullah
15/09/2018 23:31

Konya da kafkas la çalışılırmi

muharrem orhan
muharrem orhan
28/06/2018 14:05

Bolu İli Mudurnu İlçesi için önerebileceğiniz ırk hangisidir.

Muhammet ali Bağ
Muhammet ali Bağ
26/05/2018 17:11

Aksaray’da sabit arıcılık yapıyorum hangi arı türü daha uygun olur

Hasan54
Hasan54
23/03/2018 02:27

Selam kafkas ve karniyol ırkları ikisi bir arada olurmu?veya ayni yerde aynı sıraya koysak birbirine zarar verirmi?

Kerim
Kerim
20/03/2018 22:07

Kafkas arısı ile bir sezonda maksimum kaç kilo propolis üretebilirim . Arılar 10 çıta . Arazide çam , fındık , söğüt, meşe ağacı bol miktarda var kovanların üzerine 5 cm yüksekliğinde kat yaptırdım , propolis kapanının üzerine bu katları koymayı düşünüyorum fikirleriniz benim için önemli.

Yağız
Yağız
27/02/2018 00:15

Gönderdiğiniz arılara ayrı kovan almamız gerekiyor mu Denizli merkez e 2 kovan 6 çita istesem nezaman gelir.

Yağız
Yağız
27/02/2018 00:12

Denizli Çivril rakım 900 Kafkas olurmu

Yusuf
Yusuf
28/01/2018 21:44

Merhaba,
Yaban Mersini bahçem için arı bakıyorum rakım çok yüksek değil 250 metre civarı ancak yaban Mersini çiçekleri çan şeklinde ve derinliği çok olan çiçekler her arı bunlardan kolay bal alamıyor, Kafkas’ın dilinin uzun olduğunu duydum ancak safkan kafkas bulamazsın diyorlar yardımcı olursanız sevinirim.

Kadir
Kadir
26/11/2017 12:02

Merhaba,
Ben de Erzurum İspir ilçesinde arıcılık yapmak istiyorum, yaklaşık rakım 2200 , kafkas arısı uygun mudur ?
Bir de kafkas dağ arısı ayrı bir cins midir?
Temin edebilir miyiz?

yalçın
yalçın
09/07/2017 15:39

herkese iyi günler . ben saf kafkas ırkından ana alıp kendi arılığımda F1 denilen anaları üretmek istiyorum benim anaları öldürüp arılarımı kafkas ırkına çevireceğim. şu mevsimde ana üretmem sizce uygun mu? erkek sayısı azaldığı için emin olamadım.

kadir
kadir
06/07/2017 10:11

orduda hangi cins ana arıyı onerirsıniz agırlıkta kestane balına calısacagım tesekkürler

Yalçın
Yalçın
01/07/2017 18:54

bursa bölgesi için hangi ana arı uygundur.

Uğur
Uğur
04/05/2017 10:28

Teşekkür ederim.

Uğur
Uğur
03/05/2017 15:26

Selamın Aleyküm ben arıcılık işine bir merakla başladım.İşin çok başındayım o yüzden kusuruma bakmayın.Geçen sene bir kovan edindim ve bir arkadaş oğuldan yakaladığı arıyı bana verdi ama cinsini bilmiyorum fotoğrafını ekleyeceğim ama ben Kafkas ırkı arı yetiştirmeyi istiyorum bu kovanın cinsini nasıl çevirebilirim.

bayram öztürk
bayram öztürk
25/04/2017 19:37

sabit arıcılık yapmaktayım. Manisa/Gördes de rakım 800 yazın 2 ay sıcak olur diğer zamanlar soğuk veserin.paket veya ana arı siparişi vereceğim öneriniz hangi cins arı.elimdeki arıların cinsini bilmiyoruz.

ergün akgül
ergün akgül
13/03/2017 11:45

kafkas kırması arısı varmı sizde? Varsa fiyat kargo konusunda bilgi alabilirmiyim.Adres Tunceli veya ELAZIĞ olabilir

mehmet çınar
mehmet çınar
06/03/2017 09:03

sivas yıldızeli ilçesinde arıcılık yapmaktayım rakım 1400 yazlar kurak kışın soğuk geçiyor sabit arıcılık yapmaktayım hangi ırkı önerirsininz.

Ahmet Altın
Ahmet Altın
05/03/2017 22:39

Çankırı nın900-1000 rakımda kafkasmı anadolumu

Resul
Resul
05/06/2017 21:19

Ana ari calismiyo yardimci ola bilirmisiniz

MUSTAFA AKTAŞ
MUSTAFA AKTAŞ
16/05/2017 20:51

7 ADET KOVAN ARI ALDIM BİRİ ANASIZ GELDİ TELAFİ EDİLİR İNŞALLAH. BEKLİYORUM

ömer faruk
ömer faruk
22/11/2016 10:43

merhaba. saf kafkas ana arıyı posof’ta siz mi üretiyorsunuz yoksa bir üreticiniz mi var. anadolu damızlık üretimi nerede. işletmelerden gidip ana arıları görerek almak mümkün mü? birde 1 er adet siparişler verebilirmiyiz. tesekkürler.

Bilal
Bilal
07/06/2016 15:11

Hic kafkas arim olmadi fakat iyi oldugunu arici arkdaslardan duydum.

İbrahim
İbrahim
30/04/2016 14:28

Katalog gönderirmisiniz
Prof.Dr.Muammer Aksoy cad Bulvar apt.kat 5 NO:15

Mesut polat
Mesut polat
21/03/2016 14:15

Bu siteyi hazırladığınız ve bizleri bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederiz. Erzi can bölgesinde acabahangi ırk daha verimliliği sorayım efendim.saf kafası, yoksa Kafkas melezimi,yada anadolu ırkımi.Teşekkürler.

ali kemal kaldırım
ali kemal kaldırım
13/01/2016 15:37

arıcılık üzerine bütün ana arı ırkları ve arıcılık malzemelerının kalıte şeklinde fıyatlandırılmış şekılade kataoloğunu aşaıdakı adrese gondermenizi rica edrım adres cevizli mah.istanbul cad.beyaz zambak sok.no 13/15 pegem akademi bakırköy ist

Rıfat torun
Rıfat torun
17/06/2016 01:03

Giresun Çamoluk kutluca köyü rakım 1200 metre denemek için 7 paket arı alsam hangi ırkı tavsiye edersiniz nerede teslim edebilirsiniz Rıfat torun teşekkürler ve nezaman teslim edersiniz

Osman DUMAN
Osman DUMAN
26/03/2022 12:59

iyi günler saf kafkas ana arı mevcutmu?

Mümin
Mümin
25/04/2020 09:22

Karniol iki adet albirmiyz

Mümin
Mümin
25/04/2020 09:19

Selamünaleyküm Allah kolaylık versin.elinizde hazır Ana varmı ikiye ana arı alabirmiyz

Selamı
Selamı
13/05/2016 23:47

Şimdi fiyatı buldum
Tek olarak almak mümkün mü damizlik olarak eğer mümkünse çıktığı zaman bir tane de biz alalım şuanda sipariş vermiş olalım 5965710442

Mustafa
Mustafa
11/04/2024 13:43

1200 rakım li yerde hangi arı ırkını tercih etmeliyim nem küf olayları fazla oluyor

Yusuf
Yusuf
29/02/2024 22:45

Merhabalar 1250 rakım için hangi cins ile çalışmam uygun olur

ahmet
ahmet
14/03/2016 22:58

Merhaba ben amatör olarak arıcılık la ilgileniyorum karniyol ana ile deneme amaçlı olarak çalışmayı düşünüyorum nisan sonu gibi bölme yapmak istiyorum yek gönderim ne zaman yapabilirsiniz