Damızlık Koloninin Hazırlanması

0
161
Damızlık Koloninin Hazırlanması 5

Damızlık koloninin hazırlanma aşamaları:

Damızlık seçimi her canlıda önemli bir unsurdur. Bundan dolayı damızlık seçimi yaparken ana arının kalitesini de belirlemiş oluyoruz. İyi özelliklere sahip bir damızlık daha kaliteli ana arı ortaya çıkacağının garantisini vermektedir. Damızlık kolonideki iyi yada kötü özelliklere sahip genetik özellikler bir sonraki anaya veya arılara geçmektedir. Ondan dolayı iyi genetik özelliklere sahip damızlık koloninin seçimi yapılmalıdır.

Damızlık Koloninin Hazırlanması

Ülkemizde damızlık ana arı yetiştirme alanları olarak iki bölge bulunmaktadır. Artvin ile Ardahan illerinde devletin belirlediği bazı bölgelerde damızlık ana arı üretimi yapılmaktadır. Onun dışındaki yerler f1 dediğimiz melez ana arı üretimi yapılmaktadır. Buralardan elde edilen damızlık ana arılar ile ana arı üretimi yapılabilmektedir.

Damızlık Koloninin Hazırlanması

Kendi arılığımızda damızlık koloni seçimi:

En önemlisi ise kendi arılığımızda bulunan arıların içinde en iyi arıyı tespit edip onu damızlık koloni olarak belirleyip ana arı üretebilmektir. Bu damızlık arıyı belirlerken, bal durumu, sakinliği, kışlama becerisi, hastalıklara karşı dayanıklı olması, oğul eğiliminin az olması ve arı zararlılarına karşı savunması iyi olan arılardan seçmemiz gerekiyor. Bu saymış olduğumuz bütün özellikler olmayabilir ama yüzdelik dilimde en fazla hangi arıda varsa o arıyı bir kenara ayırıp ondan ana arı üretimi yapmamız gerekir. Tespiti yapılmayan ve uzun süre gözlenmeyen arılardan elde edilen ana arılar verimsiz ve kalitesiz olur.

Damızlık Koloninin Hazırlanması

Belirlenen damızlık koloniden ana arı üretimi:

1) Damızlık olarak kullanılacak koloni ana arı ızgarası ile bölünmüş kovanlara aktarılır.
2) Transferden 5 gün önce ana arı bir yavrulu ve bir adet hafif esmer boş bir petek ile ızgaralı yere hapsedilerek verilen boş peteğe yumurtlaması sağlanır.
3) Ana arı transfer gününden 4-5 gün önce bu peteğe yumurtlamış ve yumurtalar transfer gününde istenilen yaşa ulaşmış olacaktır.
4) Gününü doldurmuş gözlerden transfer yöntemi ile aşılama yapılarak, aşı çıtaları doldurulur.
5) Doldurulan ve aşılaması yapılan çıtalar besleyici kolonilere verilir.
6) Besleyici süresini doldurulan çıtalar, daha sonra bitirici kovanlara geçirilir.
7) Bitirici kolonilerde ana arı memeleri kapanan yeni aday ana arılar çıkmak üzere ve çiftleşmesi için ana arı kutularına dağıtılır.
8) Ana arı kutularında çıkan ana arılar 1 hafta 10 gün içinde çiftleşme yaptıktan sonra yeni kovanlarına verilmek üzere hazırlanır.

Damızlık Koloninin Hazırlanması

Ticari olarak ana arı üretimi yapıyorsak yani 5 bin üzerinde ana arı kutumuz varsa buraya belirleyeceğimiz ana arı damızlık koloni sayısı 10 olabilir ama aşırı melezlemenin önüne geçmek için 15 adet damızlık koloni bulunması sağlıklı olacaktır.

Damızlık Koloninin Hazırlanması

Özetle; iyi ana arılar elde edebilmek için sağlıklı ve iyi arıları damızlık olarak seçilmesi gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz