Bal Arısının Anatomisi

0

Arının vücudu üç ana bölümden oluşur. Baş, Göğüs ve Karın.

1. Baş (Kafa)
Bal arısının kafası, yalnızca bir milimetre küp büyüklüğündeki beyni tutar. Küçük bir beyni olmasına rağmen 950.000’den fazla nörona sahiptir. Arı beyni, herhangi bir hayvanda bilinen nörofil dokusuyla en yoğun şekilde paketlenmiş olanlardan biridir. Hiçbir hayvanda bu şeklide bir düzen yoktur. Başın üstünde/arkasında, yalnızca işçi arıların sahip olduğu hipofaringeal bezler sarılmıştır. Bu bezler arı sütü üretirken kullanmaktadırlar. Erkek arı ve ana arı da bu bezler yoktur.

2. Gözler
Arının 5 gözü vardır. 3 küçük göz veya ultraviyole ışığı algılar. Bu gözler aynı zamanda geniş arazideki polenlerin tespit edilmesine yardımcı olan UV ışığını da görebilir. Polen, diğer nesnelerden kolayca ayırt edilebilen siyah bir nokta olarak görünür.

3. Bileşik Göz
Arının, ommatidia adı verilen binlerce ayrı mercekle kaplı 2 bileşik gözü vardır. Bunlar arının “önünü, yanlarını, kendi üstünü ve altını” görmesini sağlar. Bir arı ayrıca kırmızı dışındaki tüm renkleri görebilir. Kırmızı siyah olarak görünür.

4. Antenler
Arının parçalara ayrılmış 2 anteni vardır. Dişi arıların 13, erkek arıların ise 12 segmenti vardır. Antenler arıya birçok amaca hizmet eder. 170’den fazla koku alıcısı vardır. Ve “uçuş sırasında hava hızını ve yönünü” belirlemek için kullanılır. Ayrıca diğer arılarla iletişim kurmak için de kullanılır. “Arılar iletişim kurmak için yalnızca doğru antenleri kullanır.”

5. Çeneler
Bir arının çeneleri çenelere benzer. Bu güçlü çiğneme makineleri “savaşmak, balmumunu yapmak ve kesmek yada nektar elde etmek için çiçekleri çiğnemek” için kullanılır.

Bal Arısının Anatomisi

6. Hortum
Hortum, esnek olması ve nesneleri kucaklayabilmesi açısından dile benzer, aynı zamanda nektarı emebilen bir kamış gibidir. Bal toplamak ve boşaltmak için kullanmaktadır.

7. Göğüs
Göğüs, arının ikinci ana vücut bölümüdür. Bu bölüm tamamen ulaşımla ilgilidir. Kanatları ve bacakları tutar. Arının havada kalmasını sağlayan önemli parçalarının olduğu bölümdür.

8 ve 9. Ön ve Arka Kanatlar
Arının kanatları iki kısma ayrılmıştır. Ön ve arka kanatlar. Kanatlar uçuş için hamuli adı verilen küçük bir sıra kancayla bir arada tutulabilir. Veya yerinden çıkıp tekrar katlanabilirler. Bir arı saatte 24 km hızla uçabilir ve kovandan 4 km kadar uzaklaşabilir. Bir arının yanına yaklaştığınızda duyduğunuz vızıltı, onun kanatlarını hızla çırpmasıdır. Bir arı dakikada 11.400 kez kanat çırpmaktadır.

10. Bacaklar
Bir arının üzerinde yürüyebildiği 6 bacağı vardır. Ancak bacaklar başka işlevlere de hizmet eder. Ön bacaklar antenleri temizlemek için kullanılır. Orta bacaklar polenleri arka bacaklardaki polen sepetlerine itmek için kullanılır.

Bal Arısının Anatomisi

11. Ayaklar
Arının ayağında kavramak için pençeler ve kaygan yüzeylere tutunmak için yapışkan bir ped şeklinde bir tutucu bulunur. Arının ayaklarında da tat reseptörleri bulunur.

12. Polen Sepeti
Arı, vücudundaki tüyler ile polen toplarken, bunları arka ayaklarındaki polen sepetine bastırır. Kovana geri taşınacak sarı halini alacak şekilde veya o bölgedeki çiçek tozuna bağlı olarak bir yastık oluşturmak için poleni bir miktar yapışkan nektarla karıştırır.

13. Karın
Arı vücudunun son kısmı karın bölgesidir. Karın dış iskeleti içerisinde arının sindirim sistemi, üreme organları, balmumu bezleri, zehir kesesi gibi iç organları ve arının ağırlığının 1/3’ünü tutabildiği bir cep olan bal mahsulü bulunur. Cep olarak ifade edilen bu yerde nektar veya bal bulunur.

14. İğne
Sadece dişi arıların iğnesi vardır. İşçi arının iğnesi kraliçe arının dikenli olmadığı yerde işçi arıların ki ise dikenlidir. Bu nedenle kraliçe arı birden çok kez sokabilirken, işçi arı yalnızca bir kez sokabilir. İşçi arının dikenleri, arının kurbana sokulan iğneyi çıkarmasını engeller. İşçi arının sokması ölümcüldür. Yani soktuktan sonra ölür. Erkek arı da ise zaten iğne yoktur.

Bal arısının anatomisi hakkında sormak istediğiniz sorular varsa aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz.

Bal Arısının Anatomisi

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments