Arı Satışı, Arıcılık, Paket Arıcılık

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Arı alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları yazmaya çalışacağız. Arı alma konusunda iki tip arıcı vardır. Birisi amatör düzeyde arıcılık yapacak kişi diğeri ise profesyonel düzeyde arıcılık yapacak olan kişinin arı satın alırken dikkat etmesi gereken noktalar farklıdır. Amatör düzeyde arıcılık yapacak olan arıcılar için yazacağınız çoğunluk olarak. Kısada olsa profesyonel düzeyde satılık arı alacak kişi içinde değineceğiz.

Profesyonel düzeyde arı alırken dikkat edilmesi gereken konular:
İleri düzeyde arıcılık yapan kişi zaten nasıl arı alacağını bilir ve bu aşamada arıdan çok arı alacağı kişi onun için önemli bir konu olur. Çünkü arı satın aldıktan sonraki desteği nasıl olacak ve arıda yaşanan bir kusur durumunda telafisi giderilecek mi giderilmeyecek bunları bilirse daha kolay bir şekilde arı almaya karar verebilir. Kaç çerçeve arı alacağını ve arıda mevcudu şöyle göz ucu ile bakması durumunda o arının o sezon onun yüzünün güldürüp güldürmeyeceğini yada çoğaltacak kaç bölme çıkaracağını kapağını açar açmaz anlayabilir.

Arıcılığa yeni başlayacaklar olanlar ve arı kovan sayısını hobi düzeyden ticari gelir düzeyine çıkaracak olanlar için dikkat etmesi gereken noktalar:
Yeni başlıyorsanız mutlaka bu işi bilen birisi ile hareket edin. Çevrenizde bu konuda danışabileceğiniz kimse yoksa internetten bu konuda ve yazıda olduğu gibi yeterli düzeyde nasıl arı almanız gerektiği konusunda size gerekli bilgileri vermektedir. Araştırmacı bir ruh ile ve sabırlı azim ile bu işi kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Öncelik olarak ekonomi durumunuza bağlı olarak kaç çerçeveli ve kaç adet arı alacağınıza karar vermelisiniz. Ekonomik durumda sıkıntı yoksa ve ilk defa bu işe başlıyorsanız ve sıfır bir bilgiye sahipseniz ve çevrenizde bu konuda size yardım edecek kimse yoksa 4-5 ile başlamanızı öneririz. Ama arıcılığı biliyorsanız ve işin püf noktalarını da öğrendiyseniz ve yeterli zamanınız çoksa 1 kovana bakmakla 50 kovana bakmak aynı sayılır. Önemli olan işin tekniğini bilmek ve yeterli zamanınızın olması çünkü gerektiğinde arılıkta yatmanız gerekecek. 20-30 arı kovanından sonra asıl işiniz ile hobiniz birbirine girer. Ya asıl işinizi yapmanız gerekir yada hobi olarak yaptığınız arıcılık asıl işiniz olur. Ama esnek çalışma zamanınız olur veya yardımcı birileri olur bu duruma bağlı olarak değişebilir.

Alacağınız arı şu özellikte olmalıdır: Yine yazımızın başında dediğimiz gibi işin bilen birisi ile hareket etmek önemlidir. Sizde okuyarak ve araştırarak bu bilgi düzeyine ulaşabilirsiniz. Alacağınız arı mevsimine göre ve sezona göre çerçeve sayısı değişebilir. Arı fiyatları bulunduğunuz yere göre değişebilir. Çevrenizdeki bir arıcı 7 çerçeve arıyı farklı bir yerden alacağınız fiyata göre iki katına verebilir. Çünkü orada arı geç gelişir ve sezonda satacağı için tam bal akımında değerli olur. Örnek olarak, 7 çerçeveli arının ortalama 5 çerçevesinde kapalı ve açık yavru olmalıdır ve geriye kalan iki çerçeve de arı yoğun bir şekilde olmalı ve toplam 7 çerçevenin üzeri baskın bir şekilde arısı olmalıdır. Kapağı açıp üstten şöyle baktığınızda arı yoğunluğu son çerçevede kendini göstermelidir.
Çerçeve sayısı olarak çok düşük almayın. Eğer düşükte aldıysanız sezona yetiştirmeye bakın. Ülkemizde 7 çerçeveli bir arı Nisan ayında neredeyse her yerde sezona yetişebilir. Ama bu arıdan bölme yaparsanız sezona bağlı olarak verim alamayabilirsiniz.

Arıyı aldıktan sonra 1 hafta sonra ana arı kontrolü yapın ana arı olmayan arı sezona yetişemeyebilir yada oğula gider. Bu durumda avantajı arıyı çoğaltmış olursunuz güçlü bir arı ile nektar akımına yetişmeyebilir. Ama seneye güzel 2 arınız olmuş olur. Aldığınız arının hastalıklardan arınmış olmasına dikkat edin. Farklı bir arılıktan arı alıyorsanız arıcının arı hastalıklarına karşı mücadele yaptığına emin olun eğer değilseniz kendi kovanınızı götürün aktarıp o şekilde alın. Eğer hastalık varsa kovanı ile birlikte alırsanız hastalığı olduğu gibi getirirsiniz. Kendi kovanınızı yada sıfır kovan götürürseniz bu hastalık olayını düşürmüş olursunuz. Arıyı almadan veya aldıktan sonra kontrol ettiğiniz zaman güzel yavru düzeni ve arı yoğunluğu mevcutsa korkmayın.

Bulunduğunuz yerden arı bulamadınız ve bizden arı almaya karar verirseniz bizim nasıl arı verdiğimize dair gerekli bilgiler Paket Arı Sipariş formu kısmında bulabilirsiniz.

ilk başlayanlar için çok fazla arı almayın ilk sene az alın ve işi öğrenin gelecek yıl istediğiniz kadar alabilirsiniz. Son olarak, arılığında hastalık olmayan ve işini hakkıyla yapan arıyı aldıktan sonra sizden kaynaklı herhangi bir problem olmazsa sorumluluk kabul edip, sattığı malın arkasında duruyorsa ondan alabilirsiniz. Arısı iyi ve güçlü ise bazen fiyata takılmayın ama iyice ucuza bulacağım diye fiyatta diretirseniz bazen kötü arı alıp sezonu heba edebilirsiniz. Tabi hakkı olmayan arıya hakkında fazla para da vermeyin.

Arı alırken nelere dikkat etmeli konu hakkında bir şeyler yazmaya çalıştır ve yine konu hakkında sormanız gereken soruları ve eklemeniz gereken düşünceleriniz varsa aşağıdaki yorumlar kısmından ekleyiniz lütfen.

guest
34 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Abdulkadir Türk
Abdulkadir Türk
04/11/2021 22:49

Merhaba coruma teslimatıniz var mı ve hangi ırk arı almaliyom amatör olarak başlayacağım

Mehmet Sevinçhan
Mehmet Sevinçhan
22/07/2021 14:04

20-25gün önce bahçemdeki ağaca bir oğul geldi. Boş bir kovana aldık arıları. İçlerinde ana arı göremedim. Size bir ana arı siparişi verdim. Henüz gelmedi, gelince ana arıyı kovanın içine nasıl koyacağım. Direkt paketten alıp kovanın içine mi bırakıcam. Bu işi ilk defa yapıcam. Bana kısaca bir yol gösterirmisin iz.

Ahmet
Ahmet
07/04/2021 00:12

Zonguldak alaplı hangi ırk arı gider ve sipariş versek ne zaman gelir

Fatih AKTAŞ
Fatih AKTAŞ
18/03/2021 02:45

Merhaba, Bilecik/Söğüte teslimatınız var mı? Yükseklik 850m hangi arı ırkını tavsiye edersiniz? Paket-2 Arı alsam tekrar farklı kovana aktarmaya gerek var mı?

Behzat Aksu
Behzat Aksu
15/03/2021 13:48

Merhaba, İzmir Foça Halk eğitim arıcılık kursuna devam etmekteyim.Bahçemde 2 kovanla başlamayı planlıyorum. Tavsiyeleriniz ne olur?Foça’ya teslim konusunda prosedürünüz nedir?Teşekkürler.

adem
adem
14/03/2021 22:47

Bursa gemlikte arıcılığa başlamak istiyorum bu yöreye gidebilecek arı ırkı nedir acaba birde en az oğula giden ve uysal arı ırkını öğrenebilirmiyim

Erkut
Erkut
11/03/2021 15:58

Anladigim kadariyla ilcelere teslim yapiyorsunuz koy yol ustu ise teslm var.Erzincan Refahiye ye teslimatiniz var mi?Birde teslimata ciktiginiz zaman yol ustunde herhangi bir yerde teslim olur degil mi?

ibrahim Aydemir
ibrahim Aydemir
11/03/2021 12:18

8 citali 10 ari siparisi verdim. icinde yemliklerl var mi?

Ahmet Necip ÇİFTLER
Ahmet Necip ÇİFTLER
07/03/2021 21:18

Merhaba,
İki yıldır amatör arıcılık yapıyorum. Bu sene koloni sayısını artırmayı hedefliyorum. Plastik kutuda 5 paket arı (2020 Ana arısı olan) sipariş versem Hatay / İskenderun ilçesinde ne zaman teslim edilir?
Sayfada belirtildiği kadarıyla kutu bedeli, nakliye vb ilave ücret yok diye anladım.

Salim yıldiz
Salim yıldiz
05/03/2021 09:29

Ben 8 Çerciveli 2.plâstik paket 4martta sipariş verdim.1060.tl.ancak ben 260.tl.kaboro göndereceğim.NIsan ayında gelmesi lazım.arı gelince geride kalan 800.tl.verim.adres.yıldız teknoloji cebrail mah.no.18.kastamonu/merkez

Eren Traş
Eren Traş
04/03/2021 05:08

Ankara da arıcılığa yeni başlamak istiyorum. Rakım 950 hangi arı ırkıyla hangi ayda başlamam doğru olur? Ankara’ya arı gönderiyor musunuz?

Mustafa Dever
Mustafa Dever
02/03/2021 17:41

Selamınaleyküm benjm kafama şöyle bir konu takıldı. Siparişlerimiz sırasında mı yoksa şimdiden sorup cevaplama durumuna gideceğiz
1 aldığımız arıların bahar bakımı yapılmış ve ilaçları verilmiş mi yoksa alan kişi mi gerekli bakımları yapacak
2 arıları aldığımız andan 4_5 gün sonra kontrolleri yapmamızım anaarı sağlığı açısından iyi olacağı yazılmakta
3 sizler tarafından bahar bakımı yapıldı ise birdahaki bakımda hangi ilaçları önerirsiniz
Ben bu konularda bilgi almak istiyorum eger arılarınızı alırken gerekli bilgi verilecek derseniz sizleri şimdiden rahatsız ettiğim için özür diler cümle arıcı arkadaşlarımıza hayırlı sağlıklı bol kazançlı bir sezon diliyorum ALLAH a emanet olun

Tarık Çetinkaya
Tarık Çetinkaya
22/02/2021 03:17

Arıcılığa yeni amatör olarak basliyacagim bir tane Anadolu diğeri Kafkas 9 citali cift katli kovanli Balıkesir Dursunbey adrese teslim yapiyormusunuz buari cesitleri bu yöreye uygunmu

Yaşar kemal NORŞON
Yaşar kemal NORŞON
21/02/2021 22:08

Faaliyet merkeziniz hangi il

Yaşar kemal NORŞON
Yaşar kemal NORŞON
21/02/2021 22:06

Ben 2 tane silkme arı sipariş vermiştim kaporamıda yatırdım birini Anadolu arı ırkı diğerinide Kafkas ırkı istemiştim 2 sininde Kafkas ırkı olmasını istiyorum bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum sayğılarımla

İsmail
İsmail
12/02/2021 23:27

Ana Arı gene téşekürler hizmetlerinden dolayı ana aldım ana arıları harika

Mehmet Kurt
Mehmet Kurt
12/02/2021 11:35

Arıları hangı ayda teslım etmeyı garanti edıyorsunuz yangı ayı kacıncı haftasınde arı elımize ulaşır

Haydar gürbüz
Haydar gürbüz
24/01/2021 23:58

Benim gibi acemiler için güzel bir yazı olmuş teşekkürler.