Karniyol arısı ile normal soğuk havada bile açıp bakabilirsiniz. Ama buradaki aralık ayı olayı sıcak bölgede olan arının aralık ayında kontrol edilmesi durumudur. Örneğin, Aydın ilindeki arıyı aralık ayında açıp göz ucu ile kontrol edersiniz ama bunu Erzurum ilinde yapmak zordur. Yaparsanız da arıyı söndürürsünüz.
Karniyol arı hakkında kısa bir bilgi geçersek;
İnce yapılı ve uzun dillidir. Kısa ve sık bir kıl örtüsüne sahiptirler. Gri arılar da denilen Karniyol arısının kitini çok koyu renktedir ve genellikle 2. ve 3. halkalar üzerinde kahverengi noktalar, bazen de kahverengi çizgiler vardır. En sakin ve uysal arı ırkıdır. Yavru üretme kabiliyetleri çok iyidir. Küçük aileler halinde kışladıklarından yiyecek tüketimleri azdır. Polen miktarı yeterli olduğu sürece yavru büyütme uzun süre devam eder. Sonbaharda ailenin nüfusu süratle azalır.
Çok sert iklim şartlarında bile kışlama yetenekleri iyidir. Oğul verme eğilimleri yüksektir. Yön tayin etme ve kovanlarını bulma duyguları kuvvetlidir. Yağmacılığa karşı meyilli değildirler. Çok az propolis kullanırlar ve bu yüzden yavru hastalıklarına karşı çok hassastırlar.ancak İtalyan arısına kıyasla hastalıklara karsı daha kuvvetlidir Çevre şartları değişikliklerine uyma kabiliyetleri yüksektir.