Ana Arıların Yetiştirilmesi

1
110
Ana Arıların Yetiştirilmesi

Ana arı yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için en önemli nokta damızlık kolonilerden alınan larvalardır ve bu larvalarının gelişimi sağlayacak besleyici kolonilerdir. Genel anlamda bir kaç yöntem ile ana arı yetiştirme vardır ama biz pratik olanı açıklamaya çalışacağız. Ana arıların yetiştirilmesi için verilecek kolonilerin durumu ve zaman faktörü çok önemlidir.

Besleyici yani bakıcı koloni olarak seçilen kovanın oğula gitmeyen ve özellik olarak iyi olan aynı zamanda hangi ana arı ırkından yetiştirme yapılıyorsa yine besleyicinin aynı ırkında seçilmesi daha doğru isabet olacaktır. Besleyici koloniler güçlü arılar seçilmeli va arı mevcudu en az 10 çerçeve olmalıdır. Güçlü kolonilerde arılar yüksükleri daha iyi besleyerek bu şekilde daha kaliteli ana arı olmasını sağlayacaktır. Çok aşırı yüksük verilmemeli ki kalite düşmasin.

Ana arı yüksüklerinin bakımı konusunda işçi arılar dışarıda meralarda iyi nektar varsa daha iyi besleyebilmektedirler. Çok kuru ve verimsiz yerlerde ana arı yetiştiriciliği konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Dışardaki mera durumu ne kadar önemli ise içerdeki durumalarda bir o kadar önemli olmaktadır. Çünkü kolonideki yeterli sayıda işçi arı olması ve başka ana arı yüksüklerinin olmaması bizim vermiş olduğumuz yüksüklerin daha iyi olmasına ve beslenmesine vesile olacaktır. Aynı seri olarak aşı yaptığımız ana arı yüksüklerinden kimisi tutmuş kimisi tutmamış ise tutmayan seri iptal edilip yeri aşılama yapılması gerekmektedir.

Ana arı yüksüklerinin hepsinin aynı anda beslenmemesi bazı sorunlar çıkarmaktadır. Çünkü farklı yaşlardaki larvalar farklı zamanlarda çıkar. Bu da takibi güçleştirir. Bu tip koloniler tekrar gözden geçirilerek besleyici koloni yeniden düzenlenir. Fazla sayıda ana arı yetiştirirken bakıcı kolonilerin sayısının fazla tutulmasının yanı sıra iki aşama bakıcı koloniler hazırlanır. Bunlar başlatıcı koloniler ve bitirici koloniler olarak yapılabilir.

Bütün koloniler yetiştirme işleminden önce yer değiştirme, besleme ve güçlendirme suretiyle en uygun pozisyona  getirilmiş olmalıdırlar. Koloniler bu duruma getirilinceye kadar bakıma devam edilir. Alınması gereken bu önlemler mevcut şartlarla bağlantılıdır. Başlatıcı koloniler ana arısız kolonilerden seçilebilir. Bitirici koloniler ise ana arılı kolonilerden seçilir. Ana arılı kolonilerden seçilen başlatıcı ve bitiricilik işi de aynı koloniye yaptırılabilir. Bir sonraki yazımızda larva nakli ile ilgili açıklama yapacağız.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz