Anasız kalan arı kolonisinin yeni ana arı meydana getirmek için yapmış olduğu, işaret parmak büyüklüğündeki çıkıntıya ana arı memesi denilmektedir. Acemi ve profesyonel bir çok arıcı çerçeveleri kontrol ederken mutlaka böyle bir görüntü ile karşılamıştır. Peki böyle bir durumda ne yapmamız gerekir bunu üzerine bir kaç bir şey yazmak istiyoruz. Ana arı memesi iki türlü şekilde meydana gelmektedir. Birincisi, arının kendi kendine meme yapması, ikincisi ise arıcı tarafından arıya ana arı memesi yaptırılmasıdır.
Arının Kendi Kendine Ana Arı Memesi Yapması; Eğer koloni içinde ana arı yaşlı, ana arı öldüyse veya koloni oğula gidecekse yeni ana arı yama ihtiyacı doğacaktır. Bu üç seçenek karşısında işçi arılar tarafından ana arı memesi yapılarak koloniye yeni kraliçe arı oluşmasını sağlamaktadırlar.
Arıcının Arıya Ana Arı Meme Yaptırması; Arı bölmelerinde ve ana arı kayıplarında arıcımız yeni ve günlü yumurtalı çerçevelerden işçi arıların ana arı memesi yapmasını sağlayarak kovana yeni ana arı kazandırmış oluruz. Eğer ana arı alamayacaksanız bu şekilde ana arı yapabilirsiniz. Tabi bunu yaparken ana arının meme yapması ve memeden çıkıp ardından çiftleşme süreci uzun bir zaman alacağı için her zaman yeni ana arı edinmek daha kolay ve pratik olmaktadır.
Ana Arı Memesi Nasıl Yapılır: Genel olarak daha önceki ana arı tarafından çerçeve gözlerine bırakılan yumurtaların daha fazla arı sütü ile beslenerek buradaki daha fazla süt durumu diğer işçi arılara göre fazla beslenmesi durumunda ana arı memesi halini almaktadır. İşçi arılar tarafından kovan içinde ana arının yokluğunu hissetmeleri durumundan hemen ana arı memesini örmeye başlayacaklardır. 3-4 gün için bu günlü yumurtalardan ana arı memesi yapar yaklaşık 9-10 gün sonra ana arı bunlardan çıktıktan sonra 3 ile 5 gün içinde çiftleştikten sonra ana arı yumurta atmaya başlar.
Yine ana arı memesi nedir hakkında sorularınız olursa bizlere Yorumlar kısmından sorarsanız cevaplayacaktır.
Merhaba kovanımdaki arılar şerbeti çekmiyor baktım ama ana arı da yok içindeki balda bir hayli azalmış bundan kaynaklı büyük ihtimal bu aylar da ana arı yapar mı? Yoksa kovanım söndü mü? Teşekkür ederim. Birde ne yapmam gerekir?
Evet ana arısı yok gibi ama bu aydan sonra ana arı memesinden anada çıksa o çıkan ana arı çiftleşmeyeceği için bir şeye yaramayacaktır. Ya analı bir kovan ile birleştirmek yada çiftleşmiş bir ana arı bulmak ama bu dönemde de çiftleşmiş ana arıda bulmak zordur. Birleştirmek daha doğru gibi.
Anladım sağolun ana arısı oluşta şerbeti çekmeyen ve nüfusu azalan kovana ne yapmalıyım acaba herhangi bir hastalık belirtisi de yok?
Birleştirme işlemi yapınız. Onun gibi zayıf olan ve ana arısı olan bir kolon ile birleştirme yöntemlerine göre yapınız.
kovanda ana arı mevcut. günlük , haftalık ve kapalı yavrulu yumurta da mevcut. 6 çerçeve arısı var. ve 8-10 adet ana memesi takmış.
not: günlük yumurtalar düzenli fakat ana arı yavaş hareket ediyor. ayrıca takılan memeler kapalı ve hepsi çerçevenin alt kısmında.
benim fikrim ana yaşlı ve yenilemek istiyor. ama aklıma takılan şu ; neden 8-10 adet meme takıyor?
Evet dediğiniz gibi ana arı yaşlı ve işçi arılar tarafından beğenilmediği için yenilemek istiyor. O memelerden en güçlü ve sağlıklı olanlardan birini seçerek ana arı yapacaktır. Ama artık bu mevsimden sonra çıkan ana arıların çiftleşmesinden sıkıntı oluşabilir. Lakin, erkek arı bulunuyorsa sorun olmaz.
Arilarimi böldüm günlük yumurtali petekte verdım hala meme yapmadılar sebebi neolabılır sizcre saygılar
Ana arı olabilir yada bölgenizde mevsim artık geçikmiş olup yapmaya da isteksiz davranabilir. Yada daha anasızlık hissi oluşmamış da olabilir.
kovanlarımı başka yete taşıdım eski yerinde 4 boş kovan bıraktım hepsinde az birşey arı var anasız ne yapacağım.birde kovanlarım hep meme yapıyor gördüğümü kesiyorum.ama çok oğlumla kaçırdım.oğul verdirmemek için ne yapmalıyım
Ana arı yoksa sürekli meme yapar. Ana arı alarak onları analandırarak koloniyi kurtarabilirsiniz.
meme yapıyorsa kovan anası yoktur yadana hastadır ölmek üzeredir.arıların yaptığı memeye dokunma o memenin içinde kreliçe yumurtası vardır. memenin içinden çıkacak yeni anayla kovanın anası olur. yani meme görduyseniz ordanyeni bir ana doğacak demektir.
Benim kovanım 1 aydır anasız kaldı, hazır ana ve meme kabul ettiremedim. Yalnız sadece günlük yumurtalı petek verdim arı 3 çıta. 12 ve 13 günde ana gördüğümde diğer memeleri bozmalımıyım. Yoksa kendi haline bıraksam kendisi belirlese anasını bir sıkıntı OLURMU?
Yeni ana arı satın alarak koloniyi analandırabilirsiniz.
Merhaba arıya kat atıktan sonra katta ana memesi yaptı katla beraber arı rahatlamasına rağmen ana memesi yapması nedeni nedir
Havaların aşırı ısınması yada yağmurlu gitmesinden ana arı kesme durumları olur.
Kat atarken ızgara koyduğum için kuluçkalıkLa bağlantı kesildiği için ana memesi yaptığını düşündüm böyle durumlarda ızgaradan kaynaklanırmı
Çok nadirde olur, hatta bazı dönemlerde bal akımında girerken ana arı kesme durumu da olabilir. Böyle bir durum arının güçlü olmasından oğul eğilime meyledebilir. Uyanık olup, meme kontrolünü iyi yapmak lazım.
Ana ariyi yeni degistirdim ama petegin orta ve alt kisimlarinda petegin ustunde kabartmalar var neden olabilir
Eski memeler olabilir yada var olan anayı yine değiştirme ihtiyacı da hissediyor olabilir. İyi gözlemlemek lazım.
benim amatör olarak ankara mamak ilçesinde anadolu cinsi 4 kovan arım var
size bir kaç sorum olacak
1- meme ne zamana kadar verir
2-oğul ne zamana kadar olur
3-kat ne zamana kadar atılabilir
4- kat atılmış arıyı her kontrol ettiğimizde altı da kontrol etmelimiyiz ve arı alta meme yaparmı?
sevgiler saygılar
ercan,
1- Genel olarak 15 ve 15 günde memeden çıkar.
2- Ana arı çiftleşmeye 3-4 gün içinde gider gelir veya çiftleşmeden de oğula gidebilir.
3- 10 çerçeve kuluçkalıkta dolduktan sonra atılabilir.
4- Her seferinden etmeye gerek yok. Anormal bir durum olduğunda önünde birikme veya çalışma düzensizliğinden bakılabilir.
Teşekkür ederim
1. Soruda aslında oğul verme için ana arıyı ne zamana kadar yaparlar demiştim ana arının çıktığı zaman dilimi değil,
2- kovandan oğul ne zamana kadar çıkar derkende; örnek eylülde hala oğul gidermi, böyle bir risk var mı,
Uşaktan selam bir yıldır hobi olarak arı besliyorum çok keyif alarak ilgileniyorum size danışmak istediğim konu, 2 inci kovanımızda ana arı gözükmüyor yalnız 3 adet arı memesi gördüm bu gün kovanda tahmini 200 kadar arı var ana arı beslemeye yeterli midir bu arada bire bir şerbetle takviye ediyorum saygılar.
Hakkı akgün, yeterli değil başka kovanlarda çerçeve arı takviyesi yapın yada kendi haline bırakın sağ çıkması zor.
Yorum:Arılarda neden sıvrı sekılde meme olur bu neden kaynaklanıyorum
esra, ana arı yaşlandığı zaman veya oğul zamanı (arıları çoğalıp kovana sığmaması durumunda) işçi arılar tarafından sivri meme şeklinde memeler yapmaya başlarlar.
Bir çıta ari ana yapalirmi
Tarık, çok zor olur besleyemez.
anlayamadığım şey bazen izliyorum kişiler korunaksız olmasına rağmen arı zarar vermiyor benim ise korunaklı olmasına rağmen deri eldivenden bile zarar veriyor neden acaba
haliltekin, bazen arılar sokmaz bu oğul verdiği dönemlerde olabilir. Bazende arı gerçekten uysal olabiliyor sokmaz. Uysal olan arıları bilmek gerekiyor.
ben yeni arıcıyım 10 kovan arım var arı allerjim var 3 yıldır tedavi görüyorum öldürücü boyutta tedavi süresi devam ediyor bu esnada bir kaç kez arı sokması sonucu vücudum bir reaksiyon göstermedi daha uysal olan karniyol arıdan arı üretmek istedim koloniyi kaybettim Bir hobi arı benim için
ana arının yetiştirilmesi hakkında ki vermis olduğunuz bilgiler doyurucu fakat yine de arıyı ana arı yaptırmak zaman kaybına neden oluyor
Nusret beyin asıl sorusu, kovan nasıl anasız kaldı. son kalan ana çiftleşme uçuşuna çıktığında başına kaza gelebilir. bu nedenle bu konuda tedbirli davranmalı yedek ana yada meme bulundurmalısınız. bu ihtimal bende 1/10 oranında başıma geliyor. saygılar.
Bölünen arıya meme yaptırılıp ana arı üretilir. Ancak bu kovanda birden fazla meme yapılıyor. Ve günlüklerden çıkan yeni yavrualrı alarak oğula da gidebiliyor. Benim başıma geldi. Böldüğüm arıda 4- 5 adet ana arı memesi vardı. İki ana arıyı da kovanda gördüm. Henüz çıkmamış 3 meme daha vardı. Bir kaç gün sonra baktığımda kovanda ana arı yoktu. Çıkan yeni yavrularla birlikte oğula gitmişler.
İlginç olan kovanın kraliçesiz kalamkalmışolmasıydı. Bu nasıl ve dneden oldu anlayamadım. Bilgi verirseniz, beni aydınlatırsanız sevinirim. Bir de bunu önlemeknin yolu var mdıır?
Nusret Yılmazer, diyelim ki 5 tane meme var. Arı genel olarak bu ana arı memelerinden en iyisini bakar ondan ana arı çıkınca diğer ana arı tarafından bozulur. Yada dediğiniz gibi bozmayadabilir ve oğula gider. Bunu önlemek için siz göz ile bakarak ana arı çıkınca diğer memeleri bozmalısınız. Yada 5 memeden 4 tanesini bozup iri ve büyük olan tek memeyi bırakırsanız tek ana arı olarak çıkmış olacaktır.