Ana arının kanadını kesmek üzere yazmış olduğumuz bu yazıyı baştan sona okumanızda fayda vardır. Bilindiği üzere arı oğul verdiğinde ilk oğul ile birlikte çıkan ana arı kovanın asıl ana arısı yani yaşlı ana arıdır. Modern arıcılıkta oğul hiç istenmeyen bir durumdur. İlk oğul arıların yarısından fazlasının kovanı terk etmesi demektir. Bu da oğul veren kovandan o yıl büyük olasılık ile bal alınamayacak demektir. Bal alınamadığı gibi bir de oğulun kaçma ihtimali vardır. Kontrolde gözden kaçan bir ana arı memesi oğul demektir. Oğul arıcının arılıkta olmadığı bir zamanda çıkarsa büyük olasılıkla arılığı terk edecek arıcı hem baldan hem de arıdan olacaktır. Arıcılar bu istenmeyen durumların önüne geçmek için bazı yöntemler geliştirmişlerdir. Bu yöntemlerin biriside ana arının yumurtlamasına bir zeval getirmeden uçma yeteneğini kısıtlamaktır.
Yani ana arının bir kanadını 3/1 oranında kesmektir. Kanadı 3/1 oranında kesilen ana arı uçma yeteneğini kaybeder. Oğul arıları ile birlikte kovandan çıkan ana arı uçamayarak hemen kovanın önüne düşer. Ana arı uçamayınca arılar da ana arının düştüğü yere sararlar. Bu olay arıcının arılıkta olmadığı zamanda gerçekleşirse oğul bir müddet kovanın önünde ana arı ile birlikte kalır. Ana arının uçamadığını gören arılar çıktığı kovana geri döner. Ana arı kovana dönemez düştüğü yerde kalır ve sizlere ömür. Bu şekilde ilk oğul olayı gerçekleşmemiş olur. Fakat içeride ana arı memesi çok fazla olduğu için 10 gün sonra tekrar oğul verecektir.
Oğulun önüne geçmek için çerçevelerdeki arı silkelenerek fazla olan memeler bozulup sadece 2 adet meme bırakılmalıdır. Bırakılan 2 memeden önce çıkan ana arı diğer memeden çıkacak olan ana arı adayını daha çıkmadan öldürür. Kovanda tek kalan ana arı da çiftleşerek kovanın asıl ana arısı olur. Durumu özetlersek ana arının kanadını kesmek arıcıya 20 gün kazandırır. Yani ekstradan bir 10 gün daha süre verir.
Sorduğunuz soruya göre; Benim düşüncem eğer bu koloninin cinsi ve kalitesi çok iyi ise ana arının boyasından kaçıncı senesi olduğunu da bilirsek verimliği düşürmemek için ana arının kanadını keserek , arılar bu durumu hisseder ve sessiz ana değişime girmiş olurlar ve böylelilkle kayıbımız olmaz.
kanadı kesilen ana arı oğul döneminde uçamadığı için kovan önüne veya yakına düşer oğul ana arının bulunduğu yere kümelenir bu arıcı için kolaylıktır ana arının uçamadığını farkeden koloni belirli bir zaman sonra kendiliğinden kovana dönme durumu söz konusudur
Ana arı nın kanadının kesilmesinin sebebi; mayıs ayında arılar oğul verdiğinde, kovanı ilk oğulda kovanın eski anası terkeder. Ana arının fazla uzağa gidip, kaçmaması için kanadı nın üçte biri kesilir. Ana arı kovanın yakınlarıda bir yere düşer, oğul arısıda oraya toplanır. Arıcıda arısını kaçırmamış olur..Bence doğru bir işlem.