Ana arı kaç günde çıkar sorusuna cevap vermeden önce neden ana arı doğar ve çıkar onu cevaplamaya çalışalım. Çünkü ana arı öyle kendi kendine işçi arılar gibi her zaman çıkmaz ve tamamen koloninin karar vereceği bir süreçtir.
Genel olarak arı kovanında ana arı çıkma sebepleri üç nedene ayırmak mümkündür;
1- Oğul Verme Zamanı; kovan içeresinde yer yok ve arı doğal olarak oğul verme girişimine gidecek işçi arılar tarafından bir normal bir göz özel önem ve bakım yapılarak ana arı memesi haline getirilip bu memeden ana arı çıkmasını sağlamaktadırlar.
2- Ana Arının Olmaması; kovan içerisinde farklı durumlardan dolayı ana arının kaybolması gibi sebeplere bağlı olarak eski ananın bırakmış olduğu günlü yumurtalardan işçi arılar tarafından ana arı memesi yapılarak elde edilebilir.
3- Ana Arının Verimsiz Olması; koloni içeresinde bulunan ana arının verimsiz olması veya yaşlı olmasından kaynaklı nedenlerden dolayı koloni ana arı değişmi yapabilir. Yeni çıkan ana arı ise bu eski ana arıyı muhtemelen kendi iğnesi ile öldürüp kovan dışarısına atılması sağlayacaktır.
Ana arını yumurtasının diğer işçi veya erkek arı yumurtalarından hiçbir farkı yoktur. Farkı işçi arıların bakımı ile alakalı olmaktadır. Yüksek verimli arı sütü ile beslenen ana arı yüksükleri büyük meme haline gelirken, diğer işçi ve erkek arı gözleri ise düşük arı sütü ile beslendiği için olması gereken şekilde olmaktadır.
Ana Arının Gelişim Süreci=3 gün yumurta>6 gün larva>7 gün pupa=16 gündür.
Yani ana arı toplam 16 gün sonra ana arı memesinden dışarı çıkmaktadır. Ana arı kaç günde çıkar sorusuna bu şekilde cevap vermiş olduk. Tabi bu şekilde çıkan ana arı hemen yumurta atmayacaktır. Ana arı döllenme için uçuşa gider ve yaklaşık olarak 8 ila 10 erkek arı ile çiftleşir ve ardından 2-4 gün sonra petek gözlerine yumurta atmaya başlar. Ana arı hayatında bir defa çiftleşir ve 1-4 yıl yaşamaktadır.
Aşağıda bulunan ana arı videosunu şiddetle izlemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü günlerce çekilen ana arı videosu bir kaç dakikaya sığdırılarak video haline getirilmiştir. Ana arının nasıl memeden çıktığını canlı canlı izleyeceksiniz. İyi seyirler…
Bölme koleni yapmak icin 2 Haziran da larva Trasferi yaparak çatlamış (yumurta) larva Tarasferi yaptım larvalarin küçük olmasına dikkat ettim. Bu gün kafese almak icin (11gün) baktım 2-3 Ana arı çıkmış Ana ari 16 günde çıkar denildiğinde bunun açıklaması ne ?
16 gün pupadan çıkışı gününü gösteriyor. Bu larva aldığınız yumurtaya göre çıkma süresi değişebilir.
Nisan 29 da bölme yaptım günlük yumurtalı olan çıtalardan bıraktım kovana. tabi 1-2 ve 3 gunluk yumurtalar birbirne benzediğinden dikkatli bakmadigim icin tam ayırt edemedim sorum şu : 3 gunluk yumurtadan yapılan ana memesi kaç günde çıkar 1 gün ileri 1 gün geri olma ihtimali varmıdır. Saygilar
Kupadan 14 veya 15 günde çıkartılan ana arı olur mu yoksa illa kendisinin mi çıkması gerek ?
Evet ana arı olabilir.
26nisan 10çıta arım var arı ana memesi vurmuş ana değiştiriyor bu arı eruzuö bölgesinde bala yetişirmi kata çıkarmı saygılar
yunus, her şekilde yetişir. Çünkü Erzurum ilinde mevsim geç geldiği için o arı üçünçü katı bile görebilir.
ÇITALAREDA ANA MEMELERİNİ TEMİZLEDİKTEN SONRA TEKRAR MEME YAPILMASINI MÜTAKİP KAÇINCI GÜNDE OĞULA GİDER İLK DEFA SİTENİZDEN YORUM BEKLİYORUM
MESUT ASLAN, bütün memeleri temizledikten sonra arı yine oğula gitmek için meme yapacaktır ve o memeleri de 5-6 günde yeniden yapar. Çakması 9-10 günü bulur içinden ana arının.
Cok tsk ederim saolun
Sizinle ilgisi yok kovanda ana ari olmus yusuk yapmis 6 gune cikacak ana ari yumurtlarmi acaba
Erdal, bulunduğunuz yerde şimdi onu çiftleşmesi gerekiyor ve çiftleşip gelmesi bir haftayı bulabilir. Ayrıca mevsim geçtiğinden dolayı erkek arı yok ise ana arı çiftleşme yapmayacağından kovanınız sönebilir.
Bu mevsimde ana ari ciflesirmi erkek ari yok kavanda bi cevap atarsaniz sevinirim
Erdal, biz özel erkek arı üretimi yaparak ana arıların çiftleşmesini sağlamaktayız.